12 iun. 2013

Raportul juridic de drept civil. Premise si notiune.

Premisele raportului juridic civil

Pentru existenta unui raport juridic civil sunt necesare doua premise:
1. Existenta unei norme de drept civil care sa reglementeze conduita de urmat in cadrul anumitor raporturi sociale.
2. Existenta unei anumite imprejurari, prevazuta in norma juridica, care are drept efect nasterea unui raport juridic civil.

Notiune
Raportul juridic este definit ca fiind relatia sociala, patrimoniala sau personala nepatrimoniala, stabilita intre persoane fizice sau/si persoane juridice aflate pe pozitie de egalitate juridica si reglementata de norma de drept civil.
Exemple de raporturi juridice civile patrimoniale: vanzarea-cumpararea, schimbul de bunuri, prestarea de servicii, executarea de lucrari etc.



Observatii:
Raportul juridic civil, ca orice raport juridic, nu este decat o relatie sociala cu un caracter patrimonial (economic) sau personal nepatrimonial (neeconomic).
Sunt raporturi civile patrimoniale, raporturile legate de dreptul de proprietate, cele care izvorasc din contractele civile, din succesiuni etc. Sunt raporturi civile nepatrimoniale raporturile referitoare la dreptul la nume, la domiciliu, la stare civila, la drepturile privind creatia intelectuala etc.

Orice raport juridic este o relatie sociala dar nu orice relatie sociala este un raport juridic.

Pentru a fi raport juridic civil, relatia sociala trebuie sa fie reglementata de o norma juridica de drept civil: relatia sociala devine raport juridic civil, patrunde in ordinea de drept, numai in masura in care a facut obiectul de preocupare al legiuitorului, sub forma edictarii unei norme juridice civile care s-o reglementeze.

Relatii precum cele de prietenie nu constituie obiect de reglementare pentru drept, in general, deci nici pentru dreptul civil. Astfel de relatii raman de domeniul moralei. Trasatura distinctiva a unui raport juridic fata de o relatie sociala care nu este reglementata de norma juridica (apartinand moralei, de exemplu) consta in aceea ca, in caz de nevoie, realizarea unui asemenea raport juridic este asigurata prin forta de constrangere a statului.