22 dec. 2014

Paradisurile fiscale (I)

Offshore, în traducere liberă inseamna departe de ţărm.
Compania offshore e o societate înregistrată într-o anumită ţară, dar care nu îşi desfăşoară activităţile economice pe teritoriul respectiv, sau, altfel spus, compania îşi obţine veniturile din afara graniţelor statului în care e înregistrată.
Formula tax haven, care se traduce paradis fiscal implică un teritoriu ce oferă un ansamblu de avantaje fiscale companiilor offshore înregistrate aici. Pachetul legislativ din aceste teritorii permite o impozitare avantajoasă a companiilor offshore şi, în acest fel, compania nu încalcă legea, ci e doar scutită, parţial sau total, de plata impozitelor.
Din punct de vedere al evoluţiei istorice, anii '970-'980 s-au caracterizat printr-o accentuare a utilizării entităţilor offshore. Acest fapt s-a datorat dorinţei oamenilor de afaceri de a realiza profituri suplimentare, prin căutarea unor sisteme juridice şi fiscale mai permisive. Această cerere a dus la crearea de către administraţiile centrelor offshore a unor forme de companii uşor de construit şi administrat. În anii '980, industria offshore a înregistrat o dezvoltare explozivă. Larga majoritate a companiilor de asigurare şi a furnizorilor de servicii financiare şi-a stabilit prezenţa şi în aceste jurisdicţii offshore. Acesta e momentul din care se poate vorbi de Centre Financiare Offshore.
La sfârşitul anilor '980, ca urmare a încheierii războiului rece, capitalul vestic începe să migreze spre ţările fostului bloc comunist, unde o categorie aparte a oamenilor de afaceri caută deja metode alternative de a investi, o soluţie fiind prin companiile offshore.

În lume funcţionează cel putin 100 de paradisuri fiscale, dar date precise despre sumele de bani care ajung aici nu există. Toate raiurile fiscale au legi stricte referitoare la spălarea banilor negri şi pentru aceasta există departamente speciale care investighează orice posibilă încălcare a acestor reglementări. Băncile offshore au proceduri stricte de cunoaştere a clientului astfel încât conturile "numerotate" anonime au devenit doar o poveste. Cât timp afacerile sunt legale, secretele financiare sunt apărate cu sfinţenie şi nu se divulgă informaţii decât pentru un ordin judecătoresc. Multe dintre instituţiile offshore impun amenzi uriaşe şi chiar pedeapsa cu închisoarea pentru angajaţii care încalcă intimitatea unui posesor de cont (Adevărul, 4.04.2007).


Nota. Articolul nu epuizează subiectul şi de la data informaţiilor e probabilă existenţa unor modificări.

Vezi siPartea IIPartea IIIPartea IV